Zadbaj o trawnik z Innbio – wertykulacja

W momencie, w którym gleba pod naszym trawnikiem osiągnie odpowiednie pH (po zastosowaniu odkwaszania), bardzo istotnym elementem jest przeprowadzenie zabiegu wertykulacji, czyli napowietrzania trawnika.

Do zastosowania w ogrodzie powyżej wspomnianego zabiegu niezbędne jest posiadanie odpowiedniego urządzenia zwanego wertykulatorem. 

Należałoby na wstępie wspomnieć także, czym jest sama wertykulacja. Jest to zabieg polegający na pewnego rodzaju uszkodzeniu wierzchniej części murawy poprzez nacinanie ziemi a tym samym i korzeni trawy. Dodatkowym atutem przeprowadzenia tego zabiegu pielęgnacyjnego jest usunięcie zalegającej, ubitej warstwy uschniętej czy też nadgniłej części darni, która spowalnia wzrost murawy.

Wertykulację w miarę potrzeb można wykonywać dwa razy w roku - wiosną oraz jesienią. 

Pierwsza powinna być wykonana w okolicach początku kwietnia i doskonale przygotowuje trawnik na sezon, a druga oczyszcza go z różnych zanieczyszczeń oraz przerzedza, by miał mniejsze tendencje do gnicia i chorób grzybowych podczas trwania zimy.

Od strony technicznej warto wspomnieć, iż maszynę wertykulują dobrze jest poprowadzić wzdłuż oraz w poprzek trawnika. Nasz zielony dywan powinien być suchy, nie należy zabiegu wykonywać po deszczach bądź wtedy gdy ziemia jeszcze nie przeschła po zimie. Optymalna głębokość, na jaką ostrza penetrować będą ziemię to około 3 cm. Po tej czynności należy dokładnie wygrabić cały filc, który wydobywa maszyna, a jaki zgromadzony był w murawie.

Należy zauważyć, że bardzo młode trawniki nie wymagają jeszcze zabiegu wertykulacji, poddajemy mu zazwyczaj murawę, która ma już kilka lat.

Podsumowując, dobrze jest zaznaczyć jakie korzyści niesie ze sobą wykonanie takiej pielęgnacji

  • usuwa zalegający filc i zanieczyszczenia trawnika,
  • napowietrza glebę,
  • ułatwia wnikanie w glebę składników odżywczych stosowanych na trawniku,
  • ułatwia dostęp światła młodym źdźbłom,
  • w efekcie końcowym pielęgnuje trawnik i poprawia jego wygląd.

Proces pielęgnacji trawnika posiada także kolejne kroki. Ważne jest także usunięcie chwastów np. tych o palowym systemie korzeniowym. W takim działaniu posłużyć można się specjalnymi urządzeniami niewymagającymi schylania się bądź długimi metalowymi szpikulcami, by podważyć korzeń u samej nasady i wyrwać nieproszonego gościa wraz z całym korzeniem.

Kolejnym etapem jest właśnie dostarczenie trawie składników odżywczych, czyli nawożenie, a następnie solidne podlanie. Służy to szybszej regeneracji trawnika po drobnym, kontrolowanym uszkodzeniu w wyniku wertykulacji.

Najlepiej jest zastosować jak najbardziej naturalną formę odżywek sięgając po Organiczne nawozy Innbio przeznaczone do trawnika, których charakterystyczną cechą jest szybkie rozpuszczanie a poprzez to skuteczne działanie oraz odpowiednie uwalnianie się składników odżywczych, które są całkowicie przyswajalne, bo przecież pochodzą z natury.

Efekty zastosowania zabiegów z pewnością wynagrodzą nam nakład włożonej pracy.


Artykuł powstał przy współpracy marki Innbio z Olą https://www.instagram.com/lesnyogrod/

Mogą Cię zainteresować

5 podstawowych zasad uprawy pomidorów 

Jeśli miałabym wybrać jedną roślinę jadalną, która jest najczęściej wybierana do polskich ogródków warzywnych jest to zdecydowanie pomidor! Nie znam ogrodnika, które nie znalazłby miejsca dla niego w swoim warzywniku. Uprawa pomidora wydaje się mało skomplikowana, jednak jest kilka podstawowych zasad gwarantujących dobry plon. 

Czytaj więcej

Jak dbać o Monsterę, by była szczęśliwa i odwdzięczała się pięknymi, zdrowymi liśćmi?

MONSTERA DZIURAWA (Monstera deliciosa) – to celebrytka wśród roślin zielonych. Kilka lat temu zyskała popularność i od tego czasu jest jedną z najchętniej kupowanych roślin. W środowisku naturalnym można ją zobaczyć na terenach lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. To przepiękne pnącze o soczyście zielonych liściach z charakterystycznymi wycięciami i dziurkami zaliczane do rodziny roślin obrazkowatych (Araceae). Monstera w warunkach domowych kwitnie bardzo rzadko, a jej kwiatostany wyglądem przypominają kolby otoczone kremową przysadką. Warto też wiedzieć, że monstera wydaje także  owoce, które są jadalne o smaku kwaśnego ananasa. Z jej łodyg wyrastają liczne korzenie powietrzne. Roślina pochłania z powietrza wilgoć oraz składniki odżywcze. Monstera to pnącze należące do tzw.  epifitów –w środowisku naturalnym wykorzystuje podpory w postaci pni drzew i wspina się po nich do góry. W tym celu posiada właśnie korzenie powietrzne, które pomagają jej utrzymać przyczepność. Dając roślinie sporo rozproszonego światła oraz podporę, by korzeniami mogła wczepiać się w palik,  odwdzięczy się pięknymi i dużymi liśćmi, które mogą osiągać nawet 60 cm średnicy. Zbyt mała ilość światła spowoduje, że monstera będzie wypuszczać liście bez charakterystycznych wcięć i dziur. 

Czytaj więcej