Jak założyć ogródek ziołowy?

Zioła to jedne z tych roślin, które wybieramy najczęściej, rozpoczynając tworzenie własnego ogrodu kuchennego, przy domu, czy nawet na balkonie. Są łatwe w uprawie, pięknie wyglądają, są też doskonałym uzupełnieniem posiłków. Można je wykorzystywać jako przyprawy, a susz zamieniać w pyszne herbaty. Zioła świetnie rosną nawet w donicach, większość z nich toleruje słabszą glebę i okresy suszy. Trudno znaleźć dobry argument, by nie mieć ziół w swoim ogrodzie lub na balkonie.
Gdzie sadzić?
Do stworzenia ogródka ziołowego wystarczy kilka mniejszych i większych donic. Warto dobrać je kolorystycznie tworząc spójną kompozycję. Zioła świetnie rosną także w donicach z terakoty, wprowadzając do ogródka śródziemnomorski klimat. Innym patentem jest podwyższona ziołowa grządka, miejsce w warzywniku wydzielone specjalnie na zioła lub sadzenie ziół pomiędzy warzywami czy kwiatami na rabatach. Zawsze będą wyglądały pięknie. Zioła uwielbiają słońce. Do dobrego wzrostu potrzebują jasnego, ciepłego miejsca.
Jakie zioła wybrać?
Zioła, które uprawiamy w polskim klimacie można podzielić na dwie grupy: te, które trzeba traktować jako rośliny jednoroczne oraz takie, które zachowują się jak byliny i będą rosły w ogródku przez lata.
Zioła jednoroczne, które warto mieć w ogrodzie to przede wszystkim: uwielbiająca ciepło bazylia, koperek, kolendra i pietruszka liściasta. Dwie ostatnie rośliny nieźle tolerują chłód, bywa, że posadzone w szklarni, przetrwają zimę. Bazylię najlepiej uprawiać z rozsady, czyli roślin wysianych do doniczki i przeniesionych następnie na grządki. Koperek, kolendra i pietruszka naciowa świetnie rosną siane wprost do gruntu, co więcej, same się rozsiewają, jeśli pozwolimy im zakwitnąć.
Zimy w naszym klimacie zwykle nie przetrwają inne zioła, które bez problemu zimują u naszych zachodnich sąsiadów, czyli kocanki włoskie, rozmaryny, laur czy werbena cytrynowa. Jednak, jeśli rośliny te solidnie zabezpieczymy na zimę i przeniesiemy np. do szklarni, jest szansa, że będziemy się nimi cieszyć dłużej, niż tylko jeden sezon.
Zioła, które świetnie znoszą polskie warunki klimatyczne to z kolei mięta, szałwia, tymianek, majeranek, oregano czy szczypiorek. Zdarza się, że niektóre ich pędy przemarzają, jednak zwykle odbijają od korzenia, gdy tylko zrobi się cieplej. Uwaga na miętę! Tę lepiej sadzić do donicy, bo łatwo rozprzestrzenia się po ogrodzie podziemnymi rozłogami, opanowując coraz większy teren.
Wiele ziół jest ozdobnych nie tylko z liści, ale i kwiatów, które bywają jadalne. Letnie lemoniady i sałatki świetnie wzbogacają smakowo i zdobią kwiaty lawendy, nagietka, rumianku, czy ogórecznika.
Jak dbać o zioła?
Do dobrego wzrostu większość ziół potrzebuje tylko naszej minimalnej ingerencji. Najbardziej wymagające są bazylia i mięta, które wolą bardziej wilgotną glebę, trzeba zatem częściej pamiętać o podlewaniu. Pozostałe pochodzą zwykle z łąk, górskich zboczy czy śródziemnomorskich przydroży, uwielbiają zatem surowe warunki. Podlewane raz na kilka dni świetnie sobie poradzą, a rosnąc w gruncie zwykle w ogóle nie potrzebują dodatkowej porcji wody.
Po zimie warto zioła nieco uporządkować - usunąć uschnięte gałązki i liście, nadać roślinie kształt, przesadzić do większej donicy, jeśli jest taka potrzeba. Na start warto dać ziołom odrobinę delikatnego nawozu (Innbio Naturalny Ogród), który zasili je w składniki odżywcze. Nawożenie warto też przeprowadzać kilkakrotnie w trakcie sezonu, by rośliny utrzymywały dobrą kondycję.
Artykuł powstał przy współpracy marki Innbio z Joanną Żytkowską Po prostu posadź| https://poprostuposadz.pl/
Mogą Cię zainteresować

Trawnik jak zielony dywan
Ogromna, zielona połać trawnika to nadal jedno z częściej wybieranych rozwiązań na zagospodarowanie przestrzeni przy domu. Stanowi doskonałe tło dla rabat, zdobi i wymaga jedynie prostej pielęgnacji. To przede wszystkim koszenie, właśnie ono zajmuje najwięcej czasu. Jednak do uzyskania soczyście zielonej murawy potrzebnych będzie jeszcze kilka dodatkowych zabiegów.
Czytaj więcej
Jak dbać o Monsterę, by była szczęśliwa i odwdzięczała się pięknymi, zdrowymi liśćmi?
MONSTERA DZIURAWA (Monstera deliciosa) – to celebrytka wśród roślin zielonych. Kilka lat temu zyskała popularność i od tego czasu jest jedną z najchętniej kupowanych roślin. W środowisku naturalnym można ją zobaczyć na terenach lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. To przepiękne pnącze o soczyście zielonych liściach z charakterystycznymi wycięciami i dziurkami zaliczane do rodziny roślin obrazkowatych (Araceae). Monstera w warunkach domowych kwitnie bardzo rzadko, a jej kwiatostany wyglądem przypominają kolby otoczone kremową przysadką. Warto też wiedzieć, że monstera wydaje także owoce, które są jadalne o smaku kwaśnego ananasa. Z jej łodyg wyrastają liczne korzenie powietrzne. Roślina pochłania z powietrza wilgoć oraz składniki odżywcze. Monstera to pnącze należące do tzw. epifitów –w środowisku naturalnym wykorzystuje podpory w postaci pni drzew i wspina się po nich do góry. W tym celu posiada właśnie korzenie powietrzne, które pomagają jej utrzymać przyczepność. Dając roślinie sporo rozproszonego światła oraz podporę, by korzeniami mogła wczepiać się w palik, odwdzięczy się pięknymi i dużymi liśćmi, które mogą osiągać nawet 60 cm średnicy. Zbyt mała ilość światła spowoduje, że monstera będzie wypuszczać liście bez charakterystycznych wcięć i dziur.
Czytaj więcej